For the current question's section refer the relevant current events for now
1. Abhinav Bharat was organized by
(a) Bhai Parmanand
(b) Khudiram Bose
(c) Vir Savarkar
(d) None of these
Answer. ( c ) Vir Savarkar
2. On 22nd December, which
of the following places has the largest dayand shortest night ?
(a) Melbourne
(b) Moscow
(c) Madrid
(d) Chennai
Answer. ( a ) Melbourne
3. High pressure subtropical
calm belts known as ?Horse Latitudes? Lies between
(a) 00 and 150
(b) 200 and 250
(c) 300 and 350
(d) None of these
Answer. ( c ) 300 and 350
4. Zimbobwe was formerly
known as
(a) Rhodesia
(b) Mali
(c) Namibia
(d) Zanzibar
Answer. ( a ) Rhodesia
5. Which of the following
pairs is correct ?
(a) Bonn - Danube
(b) Baghdad - Tigris
(c) Rome - Seice
(d) Paris - Tiber
Answer. ( b ) Baghdad - Tigris
6. The canal joining Baltic
Sea to North Sea is
(a) Kiel Canal
(b) Suez Canal
(c) Panama Canal
(d) None of these
Answer. ( a ) Kiel Canal
7. Which of the following rivers does not form any delta at its mouth ?
(a) Cauvery
(b) Mahanadi
(c) Godavari
(d) Tapti
Answer. ( d ) Tapti
8. Srinagar is situated on
the bank of the river
(a) Ravi
(b) Sutlej
(c) Jhelum
(d) Chenab
Answer. ( c ) Jhelum
9. The Shompens are the
tribal people of
(a) Andaman
(b) Nicobar
(c) Lakshadweep
(d) None of these
Answer. ( b ) Nicobar
10. Match the following
A. Manas I. Hangul
B. Dachigam II. Elephant
C. Mudumalai III. Tiger
D. Kaziranga IV. Rhinoceros
A B C D
(a) I II III IV
(b) III I II IV
(c) II IV III I
(d) I III IV II
Answer. ( b ) III I II IV
11. In India, Plan holiday
was after
(a) China-India war of 1962
(b) Draught of 1966
(c) Pakistan war of 1971
(d) Pakistan war of 1965
Answer. ( b ) Draught of 1966
12. Which of the following
is not a ?Free Trade Zone?
(a) Kandla
(b) Mumbai
(c)
Visakhapatnam
(d) Trivandrum
Answer. ( d ) Trivandrum
13. The least perfect square
number which is divisible by 3, 4, 5,
6 and 8 is
(a) 900
(b) 1600
(c) 2500
(d) 3600
Answer. ( d ) 3600
12. A man has Rs. 480 in the
denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The
number of notes are equal. What is the total number of notes ?
(a) 60
(b) 90
(c) 75
(d) 45
Answer. ( b ) 90
13. In an organization, 40%
of the employees are matriculates, 50% of the remaining are graduates and
remaining 180 are post-graduates. How many employees are graduates ?
(a) 360
(b) 240
(c) 180
(d) 300
Answer. ( c ) 180
14. Which of the following
writs may be issued to enforce a Fundamental Right ?
(a) Habeas Corpus
(b) Mandamus
(c) Prohibition
(d) Certiorari
Answer. ( a ) Habeas Corpus
15. A common High Court for
two or more States and/or Union Territories may be established by the
(a) President
(b) Parliament by making law
(c) Governor of State
(d) Chief Justice of India
Answer. ( b ) Parliament by making law
16. Who among the following
was the Constitutional adviser to the Constituent Assembly of India
?
(a) M. C. Setalvad
(b) K. M. Munshi
(c) Jawaharlal Nehru
(d) B. N. Rau
Answer. ( d ) B. N. Rau
17. During the period of
Renaissance, the new style of architecture first developed in
(a) Italy
(b) France
(c) England
(d) Germany
Answer. ( a ) Italy
18. The Barrah dacoity was
the first major venture of the revolutionary terrorists of the freedom movement
in
(a) The Madras Presidency
(b) Punjab
(c) Bombay-Karnataka
(d) East Bengal
Answer. ( d ) East Bengal
19. Who among the following
were popularly known as Red Shirts ?
(a) Congress Socialists
(b) Members of Azad Hind Fauj
(c) Khudai Khidmatgars
(d) People led by Rani
Gaidinliu
Answer. ( c ) Khudai Khidmatgars
20. The State in India
having dry season for only 3 to 4 months every yearis
(a) West Bengal
(b) Kerala
(c) Mizoram
(d) Himachal Pradesh
Answer. ( c ) Mizoram
21. Which of the following
is correctly matched ?
(a) Gulbarga - Karnataka
(b) Midnapur - Gujarat
(c) Wardha - Madhya Pradesh
(d) Cochin - Tamil Nadu
Answer. ( a ) Gulbarga - Karnataka
22. U Thant Award is given
for
(a)
Contribution to east-west understanding
(b) Community leadership
(c) Social service
(d) Journalism
Answer. ( c ) Social service
23. Bishop Desmond Tutu is
the native of
(a) South Africa
(b) Cuba
(c) Tanzania
(d) Zambia
Answer. ( a ) South Africa
24. The first electric
railway was opened in
(a) 1853
(b) 1885
(c) 1905
(d) 1925
Answer. ( d ) 1925
25. Machael Ferreira is associated
with which of the following games ?
(a) Chess
(b) Snooker
(c) Golf
(d) None of these
Answer. ( b ) Snooker
26. The Lord of Rings : The
Return of the King? won Oscar award in how many categories?
(a) 10
(b) 9
(c) 11
(d) 12
Answer. ( c ) 11
27. As per Census 2001,
which of the following States has the lowest density of population ?
(a) Manipur
(b) Meghalaya
(c) Nagaland
(d) Mizoram
Answer. ( d ) Mizoram
28. Which of the following
is the latest Tank ?
(a) Akash
(b) Prithvi
(c)
Arjun
(d) Bhim
Answer. ( c ) Arjun
29. Which of the following
pairs is incorrectly matched ?
(a) Encephalitis - Brain
(b) Colitis - Colon
(c) Hepatitis - Liver
(d) Jaundice - Throat
Answer. ( d ) Jaundice - Throat
30. Which of the following
type of clothes is manufactured by using petroleum products ?
(a) Rayan Silk
(b) Terelyne
(c) Nylon
(d) Cotton
Answer. ( c ) Nylon
31. The function of
haemoglobin in the body is
(a) Transport of oxygen
(b) Destruction of bacteria
(c) Prevention of anemia
(d) Utilization of iron
Answer. ( a ) Transport of oxygen
32. Which disease is more
common among agricultural workers as compared to urban population ?
(a) Lungs disease
(b) Cirrhasis of liver
(c) Hookworm infection
(d) Cancer
Answer. ( c ) Hookworm infection
33. Biological fixation of
nitrogen occurs most commonly in which of the following crops ?
(a) Pulses
(b) Rice
(c) Wheat
(d) None of these
Answer. ( d ) None of these
34. Which one of the
following grows under the tree ?
(a) Cabbage
(b) Bengal gram
(c) Peanuts
(d) Castor
Answer. ( c ) Peanuts
35. Which of the following
is an example of a plant that bears seeds but not fruits ?
(a) Cotton Plant
(b) Peepal tree
(c) Eucalyptus tree
(d) Pine tree
Answer. ( c ) Eucalyptus tree
36. Radioactive element
which has been found to have large reserves in India is
(a) Uranium
(b) Thorium
(c) Radium
(d) Plutonium
Answer. ( b ) Thorium
37. The image formed on the
retina of a human eye is
(a) Real and upright
(b) Real and inverted
(c) Imaginary and upright
(d) Imaginary and inverted
Answer. ( b ) Real and inverted
38. In increasing sequence,
the major elements present in the human body are
(a) Calcium, iron, sodium,
phosphorus
(b) Calcium, phosphorus,
potassium, sulphur
(c) Calcium, iron, sodium,
sulphur
(d) Calcium, potassium,
phosphorus, iron
Answer. ( a ) Calcium, iron, sodium, phosphorus
39. A light sensitive
compound used in photography is
(a) Silver chloride
(b) Silver sulphide
(c) Silver bromide
(d) Silver oxide
Answer. ( c ) Silver bromide
40. Protective foods in our
diet are
(a) Fats and vitamins
(b) Carbohydrates and minerals
(c) Vitamins and minerals
(d) Proteins and carbohydrates
Answer. ( d ) Proteins and carbohydrates
41. The ancient name of Bengal was
(a) Kamrupa
(b) Vasta
(c) Gauda
(d) Vallabhi
Answer. ( c ) Gauda
42. Ahilyabai was the queen
of
(a) Gwaliar
(b) Malwa
(c) Jaipur
(d) Bijapur
Answer. ( a ) Gwaliar
43. Morish traveler, Ibn
Batutah, came to India during the time of
(a) Ala-ud-din Khalji
(b) Firuz Shah Tughluq
(c) Balban
(d) Muhammed-bin-Tughluq
Answer. ( d ) Muhammed-bin-Tughluq
44. The relics of Indus
Valley Civilisation indicates that the main occupation of the people was
(a) Agriculture
(b) Cattle rearing
(c) Commerce
(d) Hunting
Answer. ( c ) Commerce
45. The Mahabalipuram
temples were built by the king of ????????.
Dynasty
(a) Gupta
(b) Chola
(c) Pallava
(d) Kushana
Answer. ( c ) Pallava
46. The first telegraph line
between Calcutta and Agra was opened in
(a) 1852
(b) 1853
(c) 1854
(d) 1855
Answer. ( b ) 1853
47. The first discourse of Buddha in Sarnath is called
(a) Mahabhiniskraman
(b) Mahaparinirvana
(c) Mahamastakabhisheka
(d) Dharmachakrapravartan
Answer. ( d ) Dharmachakrapravartan
48. The political and
cultural center of the Pandyas was
(a) Vengi
(b) Madurai
(c) Kanchipuram
(d) Mahabalipuram
Answer. ( b ) Madurai
49. What is the correct
chronological order of the dynasties in which they invaded India ?
1. Huns
2. Kushanas
3. Aryans
4. Greeks
(a) 4, 3, 2, 1
(b) 3, 4, 2, 1
(c) 4, 2, 3, 1
(d) 3, 4, 1, 2
Answer. ( b ) 3, 4, 2, 1
50. Who wrote Mitakshara, a
book on Hindu law ?
(a) Nayachandra
(b) Amoghvarsa
(c) Vijnaneswara
(d) Kumban
Answer. ( c ) Vijnaneswara
51. Gupta empire declined in
the fifth century A.D. as a consequence of
(a) Chalukya raids
(b) Greek invasion
(c) Hun invasion
(d) Pallava raids
Answer. ( c ) Hun invasion
52. Who founded the Hindu
Shahi dynasty of Punjab ?
(a) Vasumitra
(b) Kallar
(c) Jayapala
(d) Mahipala
Answer. ( c ) Jayapala
53. The main external threat
to the Sultanate of Delhi was posed by the
(a) Mughals
(b) Afghans
(c) Iranians
(d) None of these
Answer. ( d ) None of these
54. Who among the following
was a leading exponent of Gandhian thoughts ?
(a) J. L. Nehru
(b) M. N. Roy
(c) Vinoba Bhave
(d) Jayaprakash Narayan
Answer. ( c ) Vinoba Bhave
55. Who were the immediate
successors of the Imperial Mauryas in Magadha ?
(a) Kushanas
(b) Pandyas
(c) Satvahanas
(d) Sungas
Answer. ( d ) Sungas
56. Both Mahavira and Buddha
preached during the reign of
(a) Ajatashatru
(b) Bimbisara
(c) Nandivardhan
(d) Uday
Answer. ( b ) Bimbisara
57. Jahangiri Mahal is
located in
(a) Delhi
(b) Fatehpur Sikri
(c) Agra Fort
(d) Sikandara
Answer. ( c ) Agra Fort
58. The percentage of
glucose present in the normal urine is
(a) 0.1%
(b) 2%
(c) 9.5%
(d) 0%
Answer. ( a ) 0.1%
59. The magnetic effect of electric current was first observed by
(a) Henry
(b) Oersted
(c) Faraday
(d) Volta
Answer. ( b ) Oersted
60. Of the total water on
the earth, fresh water reserves constitute approximately
(a) 4.5%
(b) 2.7%
(c) 1.2%
(d) 5.8%
Answer. ( b ) 2.7%
61. The black hole theory
was discovered by
(a) S. Chandrasekhar
(b) Har Gobind Khorana
(c) C.V. Raman
(d) S. Ramanujan
Answer. ( a ) S. Chandrasekhar
62. The main contribution of
the Chola dynasty in the field of administration lies in
(a) Systematic provincial
administration
(b) A well planned revenue
system
(c) A well organized central
government
(d) An organized local self
government
Answer. ( d ) An organized local self government
63. Who founded the
philosophy of Pustimarga ?
(a) Chaitanya
(b) Nanak
(c) Surdas
(d) Ballabhacharya
Answer. ( d ) Ballabhacharya
64. Which of the following
battles changed the destiny of a Mughal ruler ofIndia ?
(a) Haldighati
(b) Panipat II
(c) Khanua
(d) Chausa
Answer. ( b ) Panipat II
65. The Vedas contain all
the truth? was interpreted by
(a) Swami Vivekanand
(b) Swami Dayanand
(c)
Swami Shraddhanand
(d) S. Radhakrishnan
Answer. ( b ) Swami Dayanand
66. Babur entered India for
the first time from the west through
(a) Kashmir
(b) Sind
(c) Punjab
(d) Rajasthan
Answer. ( b ) Sind
67. Which was the first
among the following ?
(a) Doctrine of Lapse
(b) Subsidiary Alliance
(c) Permanent Settlement
(d) Double Government
Answer. ( d ) Double Government
68. The name of Lord
Cornwallis is associated with the
(a) Dual government
(b) Maratha wars
(c) System of subsidiary
(d) Permanent settlement
Answer. ( d ) Permanent settlement
69. Sir Charles Wood?s
Despatch of 1854 delat with
(a) Administrative reforms
(b) Social reforms
(c) Economic reforms
(d) Educational reforms
Answer. ( d ) Educational reforms
70. The sea route to India
was discovered by the
(a) Dutch
(b) English
(c) Portuguese
(d) French
Answer. ( c ) Portuguese
71. Which of the following
pairs is correct ?
(a) Ashvaghosa - Vikramaditya
(b) Banabhatta - Harshvardhan
(c) Harisena - Kanishka
(d) Kalidasa - Samudragupta
Answer. ( b ) Banabhatta -
Harshvardhan
72. 4th July, 1776 is
important in world history because
(a) Battle of Plassey started
(b) Sea route to India was
discovered
(c) English King Charles II was
executed
(d) American Congress adopted
the Declaration of Independence
Answer. ( d ) American Congress adopted the Declaration of
Independence
73. Rowlatt Act was passed
in the year
(a) 1917
(b) 1919
(c) 192
(d) 1923
Answer. ( b ) 1919
74. Communal electorate in
India was introduced through which of the following acts ?
(a) 1909
(b) 1919
(c) 1935
(d) None of these
Answer. ( a ) 1909
No comments:
Post a Comment