1.
A parabolic curve introduced between straight and a circular
curve or between two branches of a compound curve for ease, comfort and safety
of movement of trains on curve is called:
(a) Spur curve (b) Transition curve
Ans : B
2. The staggered rails
joints are usually provided on:
(a) Bridge (b)
Curves (c) Branching (d) Tangents
Ans : B
3. The track capacity
can be increased by:
(a) Faster movement of trains on the track
(b) By using more powerful engines
(c) All the above
(d) None of the above Ans : C
4. The railway station
at which a track line meets a main line is called:
(a) terminal station (b) flag station
(c) way side station (d) junction station Ans : D
5.The limiting value of super elevation
of board gauge in Indian Railways is:
(a) 16.50 cm (b) 30 cm (c) 15 cm (d) 10 cm Ans : A
6. The chart used for
recording the condition of track is known as:
(a) Rolling chart (b) Track chart
(c) Hallade chart (d) Vibro chart Ans: C
7.The most common system of signaling in
India is the …… system.
(a) automatic block (b) section clear system
(c) absolute block (d) pilot guard system Ans : C
8. The feeder gauge ….
is commonly used for feeding raw materials to big Government manufacturing
concerns as well as to private factories such as steel plants, oil refineries,
sugar factories etc.
(a) 0.6096 m (b) 0.792 m (c) 1m (d) 1.676 m Ans : A
9. Which one of the
following bolts is not used in rail track:
(a) Fang bolt (b)
Eye bolt (c) Rag bolt (d) Fish bolt Ans : B
10.
The gradient which requires one or more additional locomotive
for hauling the load over the gradient is called:
(a) Up-gradient (b) Pusher gradient
(c) Steep gradient (d) Momentum gradient Ans : B
11.
Points and crossings are provided for change of ….on permanent
ways.
(a) gauge (b)
direction and gradient
(c) direction (d)
gradient Ans : C
12. In locomotive
‘hunting’ is:
(a)Movement of locomotive in vertical
plane perpendicular to its movement along the track
(b) Sinuous path taken
by engine as against the alignment of the track
(c)Motion after brakes have been applied
(d) Combination of A
and B above
Ans : D
13.
The rails which get battered due to action of wheels over the
end of the rails are called:
(a) Hogged rails (b) Roaring rails
(c) Creep rails (d) Bucking rails Ans : A
14.
In broad gauge, the clear horizontal distance between the inner
faces of two parallel rails forming the track is:
(a) 1 m (b) 1.676 m (c) 0.6096 m (d) 0.792 m Ans : B
15.
As per Indian standard, the recommended width of ballast section
at foot level of rails for broad gauge tracks should be:
(a) 4.38 m (b) 3.35 m (c) 1.83 m (d) 2.25 m Ans : B
16.
The minimum length of a passenger platform for broad gauge
railway should not be less than:
(a) 305 m (b) 183 m
(c) 495 m (d) 250 m Ans : A
17. Generally the
shape of fish plate is:
(a) elliptical (b)
bone shaped (c) circular (d) rectangular Ans : B
18. For wooden
sleepers, size of the ballast should be:
(a) 2.54 cm (b)
10.16 cm (c) 3.8 cm (d) 5.1 cm Ans : C
69. The length of
track under the control of a Ganger is:
(a) 10 to 15 Km (b)
5 to 6 KM
(c) 3 to 5 KM (d) 1
to 2 KM Ans : B
20.The maximum rising gradient which is
provided keeping the power of locomotive in view, is called
(a) Momentum gradient (b) Pusher gradient
(c) Down gradient (d) Ruling gradient Ans : D
21.
The latest system of signaling introduced is:
(a) C.T.C. system
(b) pilot guard system
(c) section clear
system (d) automatic block system Ans : A
22. Detonating
signals are used:
(a)for noisy engines
(b) during foggy and
cloudy weather
(c)for deaf drivers
(d) not now, were in
use in nineteenth century only Ans : B
23.The number of fish bolts used for
joining the rails with the help of fish plates, is generally:
(a) 4 (b) 8 (c) 2 (d) 6 Ans : A
24.The Railways provided underground at a
depth of about 18 m or more are called:
(a) Mono railway
(b) Underground railway
(c) Railway (d)
Tube railway Ans : D
25.
The art of providing an outward slope of …. to the treads of
wheels of rolling stock is known as coning of wheels.
(a) 1 in 30 (b) 1 in 10 (c) 1 in 4 (d) 1 in 20 Ans : D
26.The process of connecting a track
length by an electric circuit is known as track circuiting and the sleepers
which are suitable for it are:
(a) cast iron sleepers (b) steel sleepers
(c) wooden sleepers (d) all above are suitable Ans : C
27.
The movable tapered end of the tongue rail is known as:
(a) heel of switch
(b) toe of switch
(c) stretcher bar
(d) throw of switch Ans : B
28.The yard where trains and other loads
are received, sorted out, trains formed and dispatched onwards are known
as:
(a) locomotive yard (b) goods yard
(c) marshalling yard (d) station yard Ans : C
29.Wider gauge permits:
(a) sleeper
gradients (b) low axle load
(c) higher
operating speeds (d) sharp curves Ans : C
30.Which one of the following is expected
to have shorter life?
(a) Steam engine (b) Diesel engine
(c) Electric engine (d) Shunting engine And : B
31.
The movable end of the tapered rail, by means of which the
flanged wheels of the train are diverted from one track to another is known as:
(a) Toe (b) Stud (c) Heel (d) Flare Ans : A
32.The creep in rails is measured in:
(a) cm/kg (b) cm
(c) Kg/cm (d) kg cm Ans : B
33.
When a rail loses its weight by 5%, it should be renewed and the
old one can be used on unimportant tracks, but the rails which have lost their
weight by more than …., should not be used on any track under any
circumstances.
(a) 8% (b) 33.3% (c) 10% (d) 20% Ans : C
34.In railways, super
elevation is provided to:
(a) facilitate
drainage
(b) counteract the
centrifugal push
(c)counteract the centripetal pull
(d) have all the
effects mentioned above Ans : B
35.
The additional track connected to main line at both of its ends
is called:
(a) running line (b) loop line
(c) main line (d) none are correct Ans : B
36.The rails which
help in channelising the wheels in their proper routes are known as:
(a) Guard rails (b) Wing rails? (c) Check rails (d) Lead rails
Ans : B
37.
The shape of wheels of rolling stock is:
(a)Tapered with flange on outside
(b) Parallel with
flange on inside
(c)Tapered with flange on inside
(d) Parallel with
flange on outside Ans : C
38.The maximum
gradient for broad gauge in station yards in Indian Railways is:
(a) 1 in 100 (b) 1 in 1000 (c) 1in 200 (d) 1 in 400 Ans : D
39.The force which
resists the forward movement and speed of train is called:
(a) Track modulus
(b) Hauling resistance
(c) friction (d)
Tractive resistance Ans : D
4. The tractive
resistance of the route in railways as compared to roadways will be:
(a) same (b) more
(c) low (d) not comparable Ans : C
41.
Sand is used as ballast incase of:
(a) steel sleepers
(b) wooden sleepers
(c) reinforced concrete sleepers
(d) cast iron sleepers Ans : D
42.Arm type fixed
signals, fitted on a vertical post fixed at the side of a track, are called:
(a) Warner signals (b) Starter signals
(c) Semaphore signals (d) Cab signals Ans : C
43.The Railway
provided just below the ground level are called:
(a) Tube railway
(b) Underground railway
(c) Mono railway
(d) Railway Ans : B
44. When a railway line crosses a valley, a ridge like structure
consisting of a series of piers, piles or trestles on which steel girders are
placed and which is constructed usually for small spans is known as:
(a) Bridge (b)
Tunnel (c) Viaduct (d) Aqueduct Ans : C
45. Creeping of
rails will be reduced by using:
(a) Bearing plates
(b) Spikes (c) Chairs (d) Anchors Ans : D
46.The railway track
from which a train is to be diverted is called:
(a) branch track (b) points and crossing
(c) main or through track (d) all above Ans : C
47.
An expansion gap of …. is usually kept between the adjoining
rail ends to allow for expansion of rail, due to variation in temperature.
(a) 1 to 3 mm (b) 10 to 15 mm
(c) 6 to 8 mm (d) 3 to 5 mm Ans : C
48.Generally the
weight/metre of the rails used in broad gauge is:
(a) 55 kg (b) 45 kg
(c) 35 kg (d) 65 kg Ans : A
49.A dynamometer car is used for:
(a) Tourists (b) Dinning facilities
(c) Inspection of administrative officers
(d) Recording the condition of track Ans : D
50.Which of the following is not a part
of rail engine?
(a) Tender (b) Stream turbine (c) Boiler (d) Fire box Ans : B
No comments:
Post a Comment